Friday, February 15, 2008

Το σπίτι του Ροδάκη στην Αίγινα.



Στα 1880 ο Αλέξανδρος Ροδάκης έχτισε στο Μεσαγρό της Αίγινας το σπίτι του, το οποίο εδώ και εκατό χρόνια αποτελεί για τους αρχιτέκτονες «πρότυπο αισθητικής και συνέχεια της νησιωτικής ελληνικής παράδοσης».

Ο Adolf Furwaugen, αρχαιολόγος που έκανε ανασκαφές στην Αφαία (1901-1903) βρήκε το σπίτι και εκτίμησε την αξία του. Έστειλε στο Μόναχο φωτογραφίες ως ντοκουμέντο της ζωντανής λαϊκής τέχνης. Από τότε ξεκινούν όλα. Μαθαίνουν την ύπαρξη και την αξία του κτίσματος και οι Έλληνες.

Ο Δημήτρης Πικιώνης ενθουσιασμένος απο το κτίσμα θα το αποτυπώσει εσωτερικά και εξωτερικά. Με τον ίδιο ενθουσιασμό μελετούν το κτίσμα και οι Τζούλιο Καΐμης και Klaus Vrieslaufer. Το 1934 εκδίδουν στα γαλλικά το βιβλίο «Το σπίτι του Ροδάκη στην Αίγινα», στο οποίο ο Klaus Vrieslaufer ξεκινάει τον πρόλογο ως εξής: « Απλότητα, καθαρότητα γραμμών και κατασκευής, πλαστικότητα και φαντασία, να οι αρετές που συγκεντρώνει το παραδοσιακό αυτό κτίσμα στην Αίγινα».

Το βιβλίο εκδόθηκε πάλι τον Οκτώβρη του 1997 από τις εκδόσεις Ακρίτας σε επιμέλεια του Μισέλ Φάις, με προλογικό σημείωμα του Αρ. Κωνσταντινίδη (25/4/1993) και εισαγωγή του Δημήτρη Φιλιππίδη. Γίνεται πλήρης περιγραφή του χώρου που είναι χτισμένο το σπίτι. Επίσης περιγράφεται λεπτομερώς η εσωτερική διαρρύθμιση και η εξωτερική διακόσμηση του σπιτιού.

Τότε…

Σήμερα το σπίτι του Ροδάκη καταρρέει.



No comments: